Måla inomhus

Att måla om inomhus är ett roligt och ekonomiskt sätt att göra det fint hemma. Ett rum kan helt ändra karaktär med fräscha nymålade väggar. Men för att få ett så bra resultat som möjligt är det vissa saker som man bör tänka på.

Kolla väggarna

När du röjt undan i rummet du ska måla och täckt golvet med täckpapper är det hög tid att se över skicket på tapeten du ska måla över. Det är viktigt att vara noggrann med att titta högst upp längs taklisten och längst ner längs golvlisten samt att titta i hörnen.

Det är oftast där tapeten släpper. Om tapeten inte släppt någonstans kan man i princip sätta igång med att måla på en gång. Om den har släppt från väggen kan du läsa vidare.

Spackla och ta bort

Den tapet som sitter löst ska man försöka att få fast igen, annars lossnar den ytterligare när man målar väggen. Om det är små fläckar eller ytor som lossnat kan man försöka få in lite tapetklister bakom för att få tapeten och fästa igen. Om det är större tapetbitar som sitter löst får man ta bort de lösa bitarna tills man kommer till hårt underlag igen.

När väl all lös tapet är borta får man gå på med spackel för att få en jämn och fin yta att måla på. Använd ett fint slippapper för att undvika att det blir ränder i spacklingen som kommer att synas när du målar väggen.

Måla innertak

Den vanligaste takfärgen är utan tvekan vit. Men det är inte bara att stryka på ett lager färg utan det är lite mer än så att tänka på.

Taktyp

Sätt igång med att tvätta lite i ett hörn av taket. Om färgen sitter kvar är det bara att fortsätta att tvätta. Om färgen löses upp är det troligtvis målat med en limfärg, om så är fallet så behöver hela taket tvättas med rikligt med vatten så att all färg tas bort.

Om du stryker med en torr trasa i taket och färgen lossnar i ett fint pulver är det mest troligt målat med en kalkfärg, då behöver du borsta taket så att ytan blir helt fast och inte längre porös.

Förbered rummet

Bär ut alla möbler ur rummet så du slipper oroa dig över att spilla färg på dem. Täck golvet med täckpapper och väggarna väggplast om du inte ska måla dem med. Om du ska måla väggarna så börja ändå med taket. Spackla ojämnheterna och låt torka.

Slipa av de spacklade områdena med ett fint sandpapper och dammtorka ordentligt så att det inte fastnar något slipdamm i färgen.

Välj rätt färg

Det behövs olika färg beroende på vilket tak du har. Är det ett betongtak behöver du en annan färg än om du ska måla furutak. Fråga din färghandlare om du är osäker på vilken färg och verktyg du ska använda. Vi på Cv-måleri väljer att handla på Colorama.

Sätt igång och måla

Börja längst in vid väggarna med en pensel, det är svårt att komma åt ordentligt invid väggarna med roller. Ett annat tips är att börja med att måla från fönsterna och in mot mitten av rummet, måla hela taket i ett svep för att det inte ska bli ojämnt. Tänk på att alltid följa de rekommenderade torktiderna på färgburken.